Tsambika

Tsambika

På östkusten, nästan exakt mellan Rhodos stad och Lindos, ligger en av de vackraste stränderna på Rhodos. Namnet är Tsambika, och tillsammans med Prasonisi är den bland de mest kända stränderna på Rhodos.

De flesta kommer till stranden med bil. Flera busslinjer passerar dock Tsambika och stannar vid huvudvägen. Härifrån är den en promenad på strax över en kilometer ner till stranden. Från bussterminalen i Rhodos stad (vid Mandriki-hamnen) går dagligen en buss till Tsambika som kör hela vägen ner till stranden.

Tsambika

Oavsett hur du tar dig till Tsambika så är det mödan värt. Den stora stranden ligger i de mest fantastiska omgivningarna med utsikt till berg, skog och det vackra turkosa vattnet. Den gyllene sanden är finkornig och vattnet är långgrunt. Perfekt för barn.

Tsambika strand Rhodos

Det finns många faciliteter på stranden. Härunder flera sektioner med solstolar och parasoll, omklädningsrum, duschar och toaletter. Längs stranden finns även 4-5 restauranger och även en minimarknad med allt du kan behöva till strandturen. Önskas lite action erbjuds olika former av vattensport vid stranden.

Tsambika restaurang

Tsambika är inte bara känd för den underbara stranden. Nej, högt över stranden ligger även Tsambika kloster, tillägnat jungfru Maria. Enligt legenden ska barnlösa kvinnor som önskar bli gravida gå barfota till klostret och be till jungfru Maria. Om önskan uppfylles ska pojkar döpas till Tsambikos och flickor till Tsampika, namn som i stort sett bara används på Rhodos.

Från huvudvägen går en smal väg upp till klostret. Vägen slutar en bit innan klostret, och de sista 300 trappstegen upp på berget måste tas till fots. Utsikten från klostret över stranden är helt fantastisk och värd alla de 300 stegen.

Tsambika kloster

Nere vid huvudvägen ligger en större och nyare kyrka som ofta blandas ihop med Tsambika-klostret. Det är en vacker, vit kyrka som är väldigt populär för bröllop pga. det speciella läget.

Tips: Om ni är osäkra på var ni ska bo på Rhodos, spana in vår guide för barnfamiljer, par och de som önskar en aktiv semester.

Karta över Tsambika
Stranden i Tsambika är ungefär en kilometer lång och väldigt bred. Det lilla klostret uppe i bergen kan ses längst upp på kartan. Den nyare kyrkan ligger intill vägen på kartans vänstra sida.