Pefkos

Pefkos

Pefkos (Pefki) är en trevlig och mysig semesterort på Rhodos östkust, ca 4-5 kilometer sydväst om Lindos. Tidigare blev Pefkos kallad för en liten semesterort, men allt efter som har den vuxit sig större.

Den grekiska charmen har den dock fortfarande, och därför har stadens små hotell och semesterlägenheter många återkommande gäster. De senare åren har några enskilda stora hotell tillkommit, exempelvis Island Blue Hotel, som har två swimmingpools, barnpool, barnklubb m.m.

Stadslivet utspelar sig dels vid den fina stranden, och dels 500 meter in i landet där de flesta butiker m.m. finns. Det gäller även stadens minisupermarknader och apoteket.

Pefkos Rhodos

Stranden i Pefkos
Pefkos har flertalet charmerande stränder, bland annat huvudstranden som ligger mitt framför staden. Stranden är nästan 500 meter lång och huvudsakligen täckt med sand. Vattnet är grunt och normalt mycket lugnt, vilket gör att den faktiskt kan anses vara en barnvänlig strand. Bakom stranden finns ett bra urval av matställen.

Det finns fler små, mysiga stränder i stadens västra utkant. Här är det ännu mer fridfullt, särskilt vid stränderna utan så många faciliteter.

Pefkos barn

Restauranger och nattliv
Pefkos har ett ganska rikt urval av restauranger och caféer, mer än tillräckligt för en tvåveckors uppehåll. Den kanske absolut bästa restaurangen anses vara Terpsis, som serverar grekiska och medelhavsinspirerade maträtter. Restaurangen har ett härligt utomhusområde.

Nere vid stranden finns också fler möjligheter till en god lunch. Om det skall vara relativt billigt, men gott och prisvärt, prova Lee Beach Café.

Nattlivet inskränker sig till några långa sommarkvällar med färgglada drinkar, antingen nere vid stranden eller i staden. Diskotek och nattklubbar hittar man dock inte i Pefkos.

Pefkos restaurang

Aktiviteter och sevärdheter
Den mest givna utflyktsmöjligheten är naturligtvis Lindos, som ligger bara några kilometer från Pefkos. Här kan man besöka den maleriska historiska stadsdelen samt resterna av Akropolis, som delvist är mer än 2000 år gammal.

De som vill kombinera en naturupplevelse med ett bad kan antingen köra mot Prasonisi på sydspetsen av ön eller en bit mot norr till Rhodos vackraste strand, Tsambika.

Se Apollos många hotell i Pefkos och de närliggande semesterorterna Lardos och Kiotari.

Karta över Pefkos
På kartan syns huvudstranden nederst på bilden, medan de mindre stränderna ligger mot nordväst. Lindos ligger några kilometer mot nordöst.