• Ialyssos

  • Ialyssos

  • Ialyssos

  • Ialyssos

  • Ialyssos

  • Ialyssos

  • Ialyssos

  • Ialyssos

  • Ialyssos

  • Ialyssos

Ialyssos

Med sina ca 12 000 fasta invånare är Ialyssos den näst största staden på Rhodos. Den ligger på nordvästra kusten, ungefär åtta kilometer väster om öns största stad, Rhodos stad.

Det var faktiskt ursprungligen en av öns första städer och den kan dateras tillbaka så långt som till 1500 f.Kr. Därför finns det också en del intressanta arkeologiska platser i området, inte minst Akropolis-ruinen på toppen av Filemiros-berget.

Ialyssos stad

Själva staden är nu en ganska livlig semesterstad med massor av butiker, restauranger, caféer och barer.

Helt ute vid kusten ligger flera stora hotell, ofta med privata stränder. Det gäller även det mycket familjevänliga Hotel Blue Horizon, som ligger i en stor och grönskande trädgård med många palmer.

Ialyssos Rhodos

Stranden i Ialyssos
Ialyssos har en långsträckt strand med vatten i finaste blåa och turkosa nyanser. Uppe på stranden är det sand på många ställen, medan det är mest stenigt i strandkanten och i vattnet. Som andra stränder på Rhodos västkust är den mer utsatt för vind, och därmed mycket populär bland windsurfare och kitesurfare.

Flera av de stora strandhotellen har egna strandavsnitt med solsängar, parasoller och strandbarer. Det finns dock även många offentliga strandavsnitt med och utan solsängar/parasoller. Badskor rekommenderas till barn p.g.a. de många stenarna på stranden och i vattnet.

Ialyssos grekisk byggnad

Restauranger och nattliv
Det finns ett stort antal restauranger i Ialyssos och de serverar maträtter från allvärldens kök. Enligt användarna på TripAdvisor är Kostas och San Allote de bästa, där båda serverar traditionell grekisk mat.

Nattlivet är definitivt inte tråkigt i Ialyssos, men många tar trots det en taxi in till Rhodos stad, där det är ett ännu livligare nattliv.

Ialyssos windsurfing

Aktiviteter och sevärdheter
Väderförhållanden för windsurfing och kitesurfing är i absolut toppklass. Det är möjligt att hyra utrustning till både wind- och kitesurfing, och erfarna surfare står redo att lära dig.

Bakom Ialyssos reser sig berget Filerimos (bilden nedan), där ruinerna av stadens Akropolis ligger. I klart väder kan man från toppen av Filerimos se enda bort till Lindos Akropolis.

Filerimos

Ialyssos hör till Ixia-bukten, som i sin tur är mycket känd för sina otroligt vackra solnedgångar. Ta och njut av en god drink vid stranden medan solen går ner i Medelhavet

Tips: Om ni är osäkra på var ni ska bo på Rhodos, spana in vår guide för barnfamiljer, par och de som önskar en aktiv semester.

Ialyssos karta
Ialyssos ligger utspridd över ett ganska stort område. Själva staden ligger ca en kilometer in i landet, medan nästan alla hotell ligger ute vid kusten. Rhodos stad ligger mot nordost och flygplatsen mot väst.