Prasonisi Rhodos

Prasonisi

Beroende av årstiden och vädret, är Prasonisi antingen en ö eller en halvö på Rhodos sydspets. Från Rhodos stad är det en resa på ca 90 km, vilket man klarar av på 1,5 timme med bil. Den sista delen av resan är dåligt skyltad, men belöningen är stor när man kommer fram och kan se ut över stranden och Prasonisi.

Det är övervägande på sommaren som Prasonisi hänger ihop med Rhodos. När vattnet är tillräckligt grunt, kommer en sandbank fram mellan de två öar – och då är det möjligt att gå fram och tillbaka. Prasonisi betyder ”grön ö” på grekiska, och ön är faktiskt också ganska frodig. På Rhodos sida utgörs området av en enorm sandstrand formad som en trekant (se kartan längre ner).

Prasonisi strand

Förutom den spektakulära naturen, sticker det snart i ögonen att vattnet och himlen är fyllda med många färgglada segel. Det är windsurfarna och kitesurfarna som utnyttjar de mycket gynnsamma vindförhållanden här på Rhodos sydkust. En nästan konstant vind blåser året runt och gör Prasonisi till ett paradis för surfare. På de tre surfingskolor är det möjligt att hyra utrustning och få undervisning under sommarhalvåret.

Prasonisi natur

Stranden besöks också av många turister, som bara vill uppleva den vackra naturen med Egeiska havet på den ena sidan och Medelhavet på den andra. Mot Medelhavet är vattnet mest lugnt, och här är det möjligt att hyra solsängar och parasoller. Det finns här också flera restauranger och en liten supermarknad längst bak på stranden.

Prasonisi restaurang

De många gäster har tyvärr satt sin prägel på stranden. Den fredade sköldpaddan Caretta caretta, som endast har få äggläggning ställen kvar, la tidigare flitigt sina ägg på Prasonisi. Det sker mycket sällan nu, men frivilliga naturhjälpare håller ett öga på sköldpaddorna och markerar med ett band, om det finns ägg i sanden. Hjälp dem du också om du är på plats med att ta hand om sköldpaddorna.

Prasonisi karta
Kartan visar tydligt den stora trekantiga stranden och ön Prasonisi mot söder. Mot nordöst ligger Egeiska Havet, medan Medelhavet syns mot sydväst.