• Kalithea springs

  • Kalithea springs

  • Kalithea springs

  • Kalithea springs

  • Kalithea springs

Källorna i Kalithea – Kalithea springs

Ända sedan Antikens tid har källorna i Kalithea varit kända för sina välgörande och helande krafter. Rykten var då, att källorna kunde behandla så olika sjukdomar som gikt, malaria, fetma, sockersjuka, astma, allergier och urinvägsinfektioner.

Folk från närliggande öar besökte källorna och med tiden kom det folk också från andra länder i medelhavsregionen. 1912 beställde Rhodos guvernör en undersökning av vattnet, och satte bästa hydrologer och läkare på att analysera det alltid 19 grader varma källvattnet.

Kalithea springs vik

1928 fick den italienske arkitekten Pietro Lombardi i uppgift att bygga första byggnader vid källorna. Året efter invigdes källorna i Kalithea officiellt. Byggstilen var utpräglat morisk och byggnaderna var utsmyckade med imponerande stenmosaiker. Trädgårdarna var också mycket vackra, med palmer, alla möjliga blommor och fina stenterasser. Under många år var stället mycket populärt, och vackra miljöer användes till och med i några amerikanska och europeiska filmproduktioner. I loppet av några årtionden föll dock intresset, och stället började förfalla.

Kalithea springs museum

Runt årtusenskiftet fattade lokala myndigheter beslutet att stället skulle renoveras. Komplett renoverade Kalithea Springs öppnade åter 2007, och resultatet var utmärkt. Förutom att återskapa ursprungliga byggnader, terrasser och trädgårdar, var det nu också ett museum, en restaurang och en härlig badstrand.

Det har gjort källorna i Kalithea till ett populärt utflyktsmål för par och familjer, som gärna vill ha en lugn och avslappnade dag i vackra omgivningar. Det är helt perfekt att hyra några solsängar vid den mysiga lilla stranden, och så kan man använda dagen på sol och bad, promenader, ett litet museumsbesök och mat på restaurangen. Restaurangen ligger strax intill stranden med utsikt över viken.

Kalithea springs restaurang

Inträdespriset har i många år varit 3 Euro per person. Se mer om priser, öppettider och arrangemang på den officiella webbsidan.

Karta över Kalithea Springs
Kartan ger ett bra intryck av det spännande området med dess cirkulära byggnader. Vid ingången syns den stora parkeringsplatsen som delas med den stora sandstranden Kokkina. Lite norrut ligger staden Kalithea, där vi kan rekommendera det populära förstaklasshotell Kresten Royal Euphoria Resort, vilket garanterar en härlig semester för hela familjen.