Fjärilarnas dal

Fjärilarnas dal

Fjärilarnas dal är en otroligt vacker naturupplevelse för hela familjen och mycket skön förströelse från strandlivet. Namnet kommer från de tusentals och åter tusentals fjärilar som varje år söker sig till den frodiga dalen för att para sig. De dras dit enligt sägnen av den fuktiga luften och den söta saften, som dalens ambraträd avger.

Det är dock i synnerhet en helt speciell art som uppehåller sig i Fjärilarnas dal från juni till september. Dess latinska namn är Euplagia quadripunctaria, medan dess svenska namn är Sebraglansspinnare. Den förhållandevis sällsynta nattfjärilen känns igen på sina mörka vingar med vita ränder. När den vecklar ut vingarna, syns ett vackert rött område med svarta prickar.

Fjärilarnas dal Rhodos

Sebraglansspinnare

På turen runt i den vackra dalen kan det vara svårt att se fjärilarna, som oftast sitter helt stilla på trädstammarna. För i tiden var det många som skrämde fjärilarna så att de flög runt, men det är nu strängt förbjudet. Fjärilarna använder nämligen allt för mycket av deras sparsamma energi på at flyga, och det spekuleras i att allt det buller och oväsen har bidragit till dess minskade bestånd.

Det finns dock fortfarande många Sebraglansspinnare i Fjärilarnas dal, och oavsett vilket är det en otroligt fin upplevelse och tur på smala stigar med vackra träbroar, vattendrag och små vattenfall. Dalens prakt och stillhet kan i synnerhet avnjutas tidigt på dagen, innan allt för många turistbussar kommer. Den rekommenderade rutten tar ca en timme.

Fjärilarnas dal Rhodos

Turen kan eventuellt avslutas med ett besök på det lilla museet, där gästerna kan lära sig mer om fjärilar och det unika ekosystemet i Fjärilarnas dal.

Praktisk information
Fjärilarnas dal omtalas ofta på med sitt engelska namn Valley of Butterflies eller sitt grekiska namn Petaloudes. Från staden Rhodos är det 30 km med bil, medan det är 20 km från semesterorten Faliraki. Från det sistnämnda avgår dagliga turer med turistbussar under sommarmånaderna.

Karta över Fjärilarnas dal
Fjärilarnas dal syns nederst på kartans högra hörn, ca 5 km sydöst om byn Theologos.