Theologos

Theologos ligger på Rhodos norra kust, ca. 20 km väster om huvudstaden Rhodos stad. Byn består av en liten semesterort längst ute vid kusten, och den ursprungliga landsbyn några kilometer inåt landet. Landsbyn har små mysiga gator och kyrkan Agios Spiridonas är också värd ett besök.

Semesterorten vid kusten är liten och lugn. Det finns några få hotell varav det största är Club Marmara Doreta Beach och Alex Beach. Det finns även några supermarkets och mindre turistbutiker och restauranger.

Theologos

Theologos strand

Stranden i Theologos
Theologos har en vacker lång strand som är täkt av sand och småsten. I vattenkanten finns dock bara sten.

Vattnet har vackra ljusblå och turkosa nyanser. Den nästan konstanta vinden ger ofta vågor, men gör samtidigt Theologos till ett paradis för kitesurfare och vindsurfare. Har man inte utrustningen med sig går den att hyra på stranden.

På flera ställen på stranden kan man hyra solstolar och parasoll, och det finns duschar och några få toaletter.

Theologos solstolar

Theologos kitesurfing

Restauranger och nattliv
Utöver hotellens egna restauranger finns det några få restauranger längs den genomgående vägen. Med undantag av hotellens egen kvällsunderhållning är det helt lugnt i Theologos.

Aktiviteter och sevärdheter
Den rå och förhållandevis orörda naturen omkring Theologos är en sevärdhet i sig, annars är en promenad längs gamla Theologos ett bra förslag.

Om shoppinglusten infinner sig går det bussar till Rhodos stad, där det finns massor av butiker, restauranger och kaféer. Rhodos stad har även en intressant gammal stadsdel, som anses vara en av Europas mest välbevarade stadsdelar från medeltiden. Höjdpunkten är Stormästarens palats (bilden), men det finns även många andra spännande platser.

Rhodos gamla staden

Strax söder om Theologos ligger fjärilsdalen som är en vacker naturupplevelse. Fjärilarna flyger runt fritt och lockas av den söta saften som ambra-träden frigör. Från Theologos är det bara 7 km till fjärilsdalen så man kan lätt ta den resan med taxi, hyrbil eller kanske till och med på hyrda cyklar.

Karta över Theologos
Överst i mitten ses semesterorten Theologos längst ut vid kusten. Den ursprungliga landsbyn ses längre söderut på kartan. Om man zoomar in tre gånger dyker fjärilsdalen upp.