Rhodos väder

Rhodos väder

Vädret på Rhodos är bland det bästa det grekiska öriket har att erbjuda. Det behagliga medelhavsklimatet ger långa, varma och torra somrar samt fler än 300 solskensdagar under året.

Även om temperaturerna lätt kommer över 30 grader på sommaren, ser en behaglig havsbris normalt till att det inte blir för varmt. Det är Meltimi-vinden, som drar över Rhodos västkust, och mojnar en aning innan den når östkusten. Därför är det normalt mer blåsigt på västkusten, och det gör särskilt den nordvästliga delen av Rhodos ytterst populär bland surfare.

Sett med nordeuropeiska ögon, är vintern på Rhodos också mycket mild. Temperaturen når bara i sällsynta fall under 10 grader, och den genomsnittliga dagstemperaturen brukar under januari vara kring 15 grader. Även om det låter frestande, så arrangerar de flesta resebolagen dock inga resor till Rhodos under vinterperioden.

Regn förekommer i stort sett inte alls under sommarperioden, som är juni till september, och om det äntligen regnar, är det oftast mycket korta regnbyar. I gengäld regnar det ofta under vintermånaderna.

Badvattnet har behagliga temperaturer från slutet av maj till och med oktober, då den genomsnittliga badvattentemperaturen fortfarande ligger kring behagliga 23 grader.

Vårvädret (mars, april och maj)
Våren börjar så smått i mars, men det är först i april som den tar ordentlig fart. Här passerar genomsnittliga dagstemperaturer 20 grader, och regnen blir mer och mer sällsynta. I maj månad stiger temperaturerna ytterligare och gör det möjligt att tillbringa första dagar på stranden. Observera dock att vattnets temperatur ligger strax under de 20 grader i maj månad.

Sommarvädret (juni, juli och augusti)
Under sommarperioden är det nästan alltid garanterat bra väder på Rhodos. Solen skiner oförtrutet i 13-14 timmar varje dag, och genomsnittliga temperaturer ligger kring 30 grader mitt på dagen. Lyckligtvis är nätterna något svalare, men bara i sällsynta fall under 20 grader. Sannolikheten för regnbyar är mycket låg, medan badvattnets temperaturer ligger på mycket behagliga 23-25 grader.

Höstvädret (september, oktober och november)
Med många soltimmar och höga temperaturer kan september bäst beskrivas som en sommarmånad. Oktober är mer växlande, men trots något fallande temperaturer och fler regnbyar, är vädret övervägande bra. Badvattnets temperaturer är fortfarande kring 23 grader varmt i oktober.

I november märker man på allvar av höstvädret, och det är också här då flesta charterbolagen slutar med sina flygningar till Rhodos.

Vintervädret (december, januari och februari)
Vintrarna på Rhodos är ytterst milda, och genomsnittliga temperaturer ligger kring 15-17 grader på dagarna, medan kvällarna och nätterna kan vara något kallare. Under vintermånaderna faller över 60% av öns årliga nederbörd, men ändå skiner solen  i genomsnitt 5-6 timmar om dagen. Vintrarna på Rhodos kan därmed bäst jämföras med vår i Sverige.