Filerimos

Filerimos

Berget Filerimos ligger ca. 15 km sydväst om Rhodos stad. Med en höjd på 267 meter är det kanske snarare en stor kulle, men å andra sidan har man utsikt till öns högsta berg, 1 215 meter höga Attavyros. Under klara dagar är det till och med möjligt att se hela vägen över till den turkiska kusten.

Filerimos har under hela sin långa historia varit en viktig fästning, och senare även ett religiöst centrum. I antiken låg Akropolis i Ialyssos här, och utgjorde ett högt beläget försvar för staden Ialyssos. Ordet Akropolis betyder helt enkelt högsta stad, och under sin storhetstid ca. 400 år f.Kr var Akropolis i Ialyssos den tredje största staden på Rhodos. Det är möjligt att se ruinerna från ett tempel från den tiden.

Filerimos kloster

På den tiden hette berget Achaia, men enligt legenden kom en munk från Jerusalem hit på 1200-talet, och berget döptes därefter efter honom. Munken ska ha tagit med sig en bild på ett helgon, som han placerade i en liten kyrka nära toppen av berget. När korsfararna ockuperade området på 1400-talet byggde de ett kloster på platsen. Klostret och det tillhörande kapellet finns kvar och med hjälp av pågående renoveringar är byggnaderna i gott skick.

Från Filerimos-klostret leder den stenbelagda stigen Filerimos Golgata till ett 17-18 meter högt kors. Längs den vackra stigen med cypresser finns 14 bronsreliefer av Jesu lidanden. Det imponerande korset är byggt i betong, och inuti korset leder en spiraltrappa upp till toppen. Härifrån finns en unik utsikt som ingen bör gå miste om.

Filerimos kors

Korset är omgivet av en härlig park, där vilda påfåglar går runt och gärna visar upp sina färgglada fjäderdräkter. Filerimos är kort sagt en underbar upplevelse, en bra blandning av historia, kultur och natur. Även om Filerimos på antik grekiska betyder ensamhetens vän blir det aldrig tråkigt.

Det går att köra hela vägen hit och det finns en stor parkeringsplats. Fler och fler tar dock istället cykeln eller går till fots, men notera att resan uppför de slingrande vägarna är tuff.

Filerimos kart