Afandou

Afandou

Afandou ligger på Rhodos östkust, en aning norr om semesterorten Kolymbia. Staden Rhodos är belägen ca 20 kilometer norr om Afandou.

På en väsentlig punkt skiljer sig Afandou från de flesta semesterorter på Rhodos. Själva staden ligger två kilometer från kusten. Därmed kunde invånarna i staden gömma sig från piraterna till sjöss. Översatt från grekiska betyder ordet ”afandos” osynlig…

Afandou stad

Idag är Afandou en charmig småstad med ca 7 500 fasta invånare. Stadens mötesplats är torget, där den lokala kyrkan också ligger. Runt torget finns det många mysiga gator och gränder med ett trevligt urval av klädaffärer, smyckesbutiker, gallerier och restauranger/kaféer.

Staden är vackert belägen mellan olivlundar och berg. Bara det gör att staden är värt ett besök.

De flesta hotell i Afandou ligger dock vid stranden. Det finns flera stora resorthotell bland dem, inklusive det mycket populära familjehotellet Mythos Beach.

Afandou strand

Stranden i Afandou
Afandou strand ligger två kilometer från själva staden, men under sommarmånaderna går ett mysigt litet tåg i skytteltrafik mellan stranden och staden.

Stranden har en imponerande längd på fyra kilometer. Men som tur är, är stranden fortfarande mångfaldig, med vissa områden som är relativt orörda och andra områden med solsängar, parasoller, strandkaféer, vattensportsaktiviteter m.m.

Afandou barn

Stranden är täckt med en blandning av sand, grus och stenar. Med sitt klara, lugna och grunda vatten är stranden relativt barnvänlig – även om barnen förmodligen skulle föredra en riktig sandstrand.

Afandou strand Rhodos

Restauranger och nattliv i Afandou
Det finns många restauranger i staden Afandou, och du kan hitta det mesta du kan tänkas önska under din semester. De serverar rätter från både internationella och grekiska kök.

Nattlivet är inte så vilt och vågat, men det finns flera barer i staden. Många turister tillbringar kvällar på sina hotell, men om du vill ha ett vildare nattliv, är Rhodos största feststad, Faliraki, bara fem kilometer bort.

Afandou Rhodos

Aktiviteter och sevärdheter i Afandou
Staden Afandou har inga större nämnvärda sevärdheter förutom att det är en charmig stad som har behållit mycket av sin grekiska identitet.

Lite norr om Afandou ligger staden Faliraki. Här ligger en stor vattenpark, som anses vara en av Europas största vattenparker. I Faliraki hittar du också den lilla nöjesparken Luna Park samt en gokartbana. Strax utanför Afandou ligger Rhodos enda 18-håls golfbana. Läs mer om den här.

Karta över Afandou
Som kartan visar, finns det gott om ”luft” mellan hotellen vid stranden. Själva staden Afandou ligger lite inåt landet. Golfbanan ligger strax norr om staden, och vetter också mot stranden.