Rhodos karta

Rhodos är en populär grekisk semesterö och den näst största grekiska ön i Medelhavet. Med en längd på 80 km och en bredd på upp till 38 km är öns totala yta 1 400 km2. Bara Kreta är större.

Rhodos karta

Avståndet till Greklands fastland är 363 km, medan Turkiet bara ligger 18 km norrut. Vid en första anblick på en karta framstår det därför som att Rhodos är en turkisk ö, och ön har mycket riktigt varit föremål för både Turkiet och Italien under de senaste hundra åren.

Öns huvudstad heter Rhodos även den, och den syns tydligt i den nordligaste delen på kartan. De populäraste semesterstäderna ligger även de på norra kusten (som Ixia och Ialyssos), och längs hela östkusten (som Faliraki och Kolymbia). Öns enda flygplats är markerad på kartan lite väster om semesterstaden Kremasti, på norra kusten.

Attavyros

Attavyros

Landskapet på Rhodos är bergigt. Den högsta punkten är berget Attavyros (Atáviros) på en höjd av 1 216 meter. Härifrån, på dagar med god sikt, är det möjligt att se hela vägen över till Kretas högsta berg, Psiloritis. Stora delar av Rhodos är täckt av skog som huvudsakligen består av kalabrisk tall (Pinus brutia) och italiensk cypress (Cupressus sempervirens). Ett antal grödor odlas också på Rhodos, särskilt citrusfrukter, vindruvor och oliver.

Tsambika

Tsambika

Rhodos erbjuder imponerande naturliga stränder. De två vackraste är Tsambika på östkusten och Prasonisi alldeles nere på sydspetsen. Vid högvatten är Prasonisi en liten ö, medan den vid lågvatten förvandlas till en halvö. Båda stränderna är markerade på kartan.

Rhodos gamla staden

De som är intresserade av historia är mycket tillgodosedda på Rhodos. Gamla stan i Rhodos stad är en av Europas bäst bevarade medeltida städer. Höjdpunkten är Stormästarens palats från 1300-talet, Knights Street och det arkeologiska museet. En annan historisk sevärdhet är resterna av Akropolis, som ligger högt ovanför den antika staden Lindos, som också är intressant att besöka i sig. På kartan ovan syns Lindos ca. mitt på östkusten.