Lindos Akropolis Rhodos

Lindos Akropolis

De flesta kopplar Akropolis till Aten, men den grekiska huvudstaden är inte ensam om att ha ett Akropolis. Det var väldigt vanligt i forntida Grekland, och det grekiska ordet ”akropolis” kan översättas till något i stil med den högsta staden.

Ett Akropolis hade två primära syften. Dels att agera ointaglig fästning, dels att vara en religiös knytpunkt. Det gäller även det Akropolis som ligger högt över orten Lindos på Rhodos. Lindos är i sig en intressant ort, och den enda av de tre ursprungliga orterna på Rhodos som fortfarande existerar.

Akropolis

Du når Lindos via den gamla stadsporten. Därefter promenerar du runt de smala, slingriga gränderna med vitkalkade hus. De flesta husen har mörka trädörrar med fina utskärningar, och vid de så kallade kaptenshusen skapar tusentals små färgade stenar vackra bilder och inskriptioner.

Från byn tar man sig sedan upp till Akropolis, som ligger på den 111 meter höga klippan Monte Smith. Klippan har fått sitt namn efter den engelska amiralen William Sidney Smith som var utstationerad på ön 1802. Promenaden upp tar cirka en halvtimme till fots, och vi rekommenderar att göra vandringen tidigt på dagen innan det blir allt för varmt.

Akropolis Rhodos

Turen kan vara ansträngande, men belöningen är stor. Lindos Akropolis är imponerande, särskilt tack vare det stora templet med de höga doriska pelarna som byggdes i det 4. århundradet f.Kr. Templet byggdes till ära av Atena som var visdomens gudinna i grekisk mytologi, och dotter till Zeus.

Lindos Akropolis byggdes sedan ut av antikens greker, romare och bysantiner. På tidigt 1300-tal omvandlade riddarna från Malteserorden Akropolis till en regelrätt fästning, en fästning som senare utvidgades av osmanerna då de 1522 drev bort Malteserorden från Rhodos. Den militära betydelsen minskade dock därefter, och 1844 upphörde den helt.

Lindos Akropolis

En bonus vid ett besök till Lindos Akropolis är den fantastiska utsikten. På dagar med klar sikt kan man se ända till den grekiska ön Simi (stavas även Symi) och bergen på det turkiska fastlandet. Strax söderut ligger vackra St. Pauls bukt med sina två härliga stränder.

Stränder finns även i Lindos, och efter en varm tur upp till Lindos Akropolis är det förfriskande att springa ut i Medelhavet och sedan njuta av något kallt att dricka på ett av de lokala strandkaféerna. Ett utsökt hotell i Lindos är Mitsis Lindos Memories Resort & Spa som ligger direkt på den gyllene stranden. Hotellet är endast för vuxna och har en romantisk atmosfär.

Lindos Akropolis karta
Till höger om kartans mittpunkt ligger Akropolis, medan Lindos historiska stadsdel ligger till vänster. Zoomar man ut två gånger ses stranden Lindos mot norr, och stränderna i St. Pauls bukt mot söder.